Пловдив

Пловдив е може би най-популярната в България дестинация за туризъм. С многото, което може да се види и прави, Пловдив е очарователно място за посещения за хора от всички възрасти и с различни цели. По-долу ще видите описание на района, в който е разположена Residence Art Guest Rooms - квартал КАПАНА.

kapana 1 th   kapana 2 th   kapana 3 th

КАПАНА се намира точно в центъра на Пловдив. В края на близкото 19-то хилядолетие този квартал е бил средище на майстори ковачи и майстори по фини изкуства.

По-късно тук са живели и творили майстори занаятчии, които са се намирали в близост до живеещите богати търговци в Стар град Пловдив. Тогава мястото било известно (а и сега все още е познато сред някои хора) като Узун Чаршия („чаршия” означава „базар”).

Днес лабиринта от гъсто заселени тесни улички (толкова тесни, че две коли едва се разминават) е място за много магазини, ръчно правени изделия, бижутерия, дизайнерско облекло, клубове, барове и кафенета. Като в едно цяло са обособени пешеходни улички, къси улици с възможност за преминаване на автомобили.Някои от фасадите на сградите са реновирани. В Пловдив през лятото се състои фестивал на модерното изкуство ифокусът пада върху Капана като бъдеща дестинация за туризъм в Европа.

Близо до нас

Античен Пловдив

- Крепостен град-комплекс Небет Тепе

nebet tepe 2   nebet tepe 1

На върха на Небет Тепе, според останки от първата праисторическа ера, било основаносредище, разположено върху три хълма. Това селище  прераства в град около 12-то хилядолетие преди Н.Е. Установено било, че това е античен тракийски град Евмолпия, който се оформил като един от първите урбанизирани центрове  в югоизточна Европа. Тук може да се видят крепостни техники и оборудване от всички антични периоди.

- Античният стадион на площад Джумая

djumaia 1   djumaia 2

На запад от Джумая Джамия са открити внушителни останки на Античния стадион на Филипополис. Част от него се намира под нивото на Главната улица. Размерите на това голямо спортно средище са дължина 1000 Романски (Римски) стъпки, ширина – 250 Романски (Римски) стъпки. Античният стадион събира около 30 000 зрители и е едно от най-значимите архитектурни постижения на древен Филипополис

- Античният Форум на Филипополис

antichen forum 1 th   antichen forum 2 th

Форумът на Античен Филипополис се намира на  южната страна на Трихълмието и е забележителен архитектурен комплекс. Състои се от обширно празно пространство с големина около 100 на 112 метра, покрито от добре полирани мраморни плочи и обградено от галерия със сводове, натруфени с красиви орнаменти. Колоните са в групи през интервал от 6 метра и поддържат навес, покриващ пешеходна алея, по която се напуска съоръжението. Цялото това място е обградено от огромна конструкция. Археологическите проучвания до сега показват, че това е най-големият комплекс от този род, открит на тази антична територия .

- Романска (Римска мозайка)

rimska mozaika 1 th   rimska mozaika 2 th

Най-отличителната находка във Филипополис от Романския (Римския) период, са богато декорираните подове, обикновено с големи мозаечни композиции. Много от този вид са намерени на територията на античния град. Най-ранната мозайка датира от второ хилядолетие, но намерените от четвърто и пето хилядолетие са по-многобройни. Особено за отбелязване е  пода, декориран в богатите домове във Филипополис от края на третото и края на петото хилядолетие. Близо 700 кв.м. от тази забележителност са грижливо поддържани и сега.

Музеи

Регионален Археологически Музей, Регионален Етнографски Музей, Регионален исторически Музей, Експозиция “Българска Типография”, Център по модерна история, Регионален Природо-исторически Музей

Църкви

“St. Marina”, “Holy Sunday”, “St. Constantine and Helen “, Катедрала “The Assumption of the Virgin Mary”, Американска Апостолическа църква “Surp Kevork”, Католическа Катедрала “St. Louis”, Джумая Джамия, Имарет Джамия

Археологически забележителности

Археологически комплекс Небет Тепе - На върха на Небет Тепе се намират останки от първото селище, развило се върху Трихълмието. През 12 хилядолетие пр. Н.Е. е създадено античното тракийско селище Евмолпия, кръстено на митичния владетел Евмолп. Масивни стени обграждат мястото и двореца е основен компонент, характеризиращ  населяваните територии от това време. Най-старата част от крепостта е конструирана от широки каменни блокове без спойка 

спойка между тях /т.нар. Циклопска зидария /. Много интересен е средновековен правоъгълен резервоар за вода, който събирал около 300 000 литра.

Със своите седем тепета Пловдив се гордее с Рим и Атина. Според древна легенда хълмовете край Марица са огромни камъни, които титанът Балкан хвърлял по Посейдон. Враждата между двамата била заради красивата Родопа. При разкопките под тепетата са разкрити и най-старите свидетелства, че древният град е бил създаден далеч преди второто хилядолетие преди Христа. Латинското име Тримонциум отговаря на Трихълмието, съставено от Небет, Таксим и Джамбаз тепе. С течение на вековете градът се разпрострял и върху Сахат тепе, Бунарджика, Марково тепе и  Джендема.

Град Пловдив се разделя да две части от втората по големина река в България- Марица.

Античен Театър, Античен Форум, Античен Стадион, Късно антична сграда  “Eirene”, Hissar Gate, Часовниковата Кула на Сахат Тепе, Балабановата Къща, Галерия “Златю Бояджиев”, Къща “Ламартин”, Античен фармацевтичен музей “Хипократ”.

източник:www.oldplovdiv.com, www.plovdiv.bg, www.wikipedia.org, www.panoramio.com, antichen-stadion-plovdiv.bgНашите гости